Biodata Peguam Maxine Khoo, P.J.K. + Keratan Akhbar

Saudari Maxine Khoo, P.J.K. (Bahasa Cina: 邱爱婷) atau dikenali dengan Lawyer Maxine Khoo ialah seorang peguambela dan peguamcara di Malaysia. Beliau juga merupakan seorang usahawan dan ahli politik pada masa yang sama. Beliau juga merupakan Pengasas dan Pengerusi kepada Pertubuhan Jaringan Generasi Muda (Next Gen Link) iaitu suatu Pertubuhan Bukan Kerajaan. Beliau kini merupakan Timbalan Setiausaha Agung PEMUDA MCA Kebangsaan, Timbalan Setiausaha PEMUDA MCA Selangor, Ketua Pemuda MCA Bahagian Subang dan Ketua Biro Penerangan Pemuda MCA Bahagian Subang.

Latar Belakang dan Kerjaya

Maxine Khoo dilahirkan di Pulau Pinang, Malaysia, dan kemudian berpindah ke Lembah Klang demi kerjayanya. Kini beliau menduduki di Subang Jaya. Beliau menerima pendidikan di S.M.J.K. Perempuan China, Pulau Pinang dan menamatkan Ijazah Sarjana Muda Undang-undang di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Kini, beliau merupakan seorang peguambela dan peguamcara di Malaysia.

Kerjaya Politik

Maxine Khoo menyertai MCA atas pengaruh keluarganya dan Peguam Maxine Khoo kini juga sering menerbitkan video dan artikel di media sosial seperti di saluran Facebook dan YouTube dari semasa ke semasa.

Isu-Isu (SEBELUM 10HB Jun 2023)

Penyelamatan 4 orang warga Malaysia yang diseludup ke Myanmar

Peguam Maxine Khoo telah menerima permintaan pertolongan daripada 4 rakyat Malaysia yang diperdagangkan ke Myanmar untuk kerja-kerja penipuan. Selepas hampir sebulan, keempat-empat mangsa akhirnya diselamatkan dan telah balik ke Malaysia pada 24 Jun 2022. Operasi penyelamatan ini telah dijalankan secara senyap sehingga empat mangsa tersebut selamat pulang ke Malaysia.

 

Peguam Maxine Khoo (kiri) dan Ong Sin Teong (kanan) telah membuat laporan polis mengenai kes ini di Balai Polis USJ 8 

Pada 17 Mei 2022, peguam Maxine Khoo, bersama Ong Sin Teong, telah pergi ke balai polis USJ 8 untuk membuat laporan polis selepas menerima bantuan daripada kawan karib keempat-empat mangsa yang diperdagangkan ke luar negara.

Maxine Khoo menerima bantuan daripada seorang mangsa yang dipanggil Cik Lim yang diperdagangkan ke Myanmar pada 9 Mei 2022. Mangsa tersebut telah dihantar dari Johor Bahru ke Terengganu bersama dua mangsa yang lain pada Oktober 2021. Selepas tiba di Terengganu, mereka disertai seorang lagi mangsa lelaki, yang kemudiannya dibawa ke Thailand untuk bekerja. Asalnya, mereka telah diatur untuk diseludup ke Thailand dan Laos untuk bekerja, tetapi setelah mereka tiba di Thailand, mereka dijangkiti Covid-19, dan salah seorang daripada mereka telah meninggal dunia akibat radang paru-paru. Disebabkan oleh kematian salah seorang daripada mereka, mereka tidak diterima oleh Thailand dan Laos, dan Cik Lim pula telah diperdagang ke Myanmar untuk kerja penipuan.

Mangsa dari Selangor dan Johor pulang ke Malaysia pada 24 Jun 2022 dan telah menceritakan kisah diperdagang ke Myanmar sehingga mereka berjaya diselamatkan dalam pertemuan dengan peguam Maxine Khoo, Naib Ketua Cawangan Maju MCA Subang. Bagi mengelak pendedahan muka mangsa, Peguam Maxine Khoo tidak mengatur wartawan pergi ke lapangan terbang untuk mengadakan temu duga, tetapi telah sama-sama menjamu selera selepas selamat menempatkan mereka.

Menurut laporan berita, difahamkan bahawa keempat-empat mangsa berusia antara 28 hingga 42 tahun, semuanya terjatuh dalam perangkap kes penipuan pekerjaan melalui media sosial. Selepas mangsa telah ditipu ke tempat kerja, hanya mereka mengetahui pekerjaan mereka adalah untuk melakukan penipuan atas talian. Tambahan pula, gaji tidak selumayan yang dijanjikan iklan, dan apabila “prestasi” penipuan tidak mencapai standard, ketua penipuan akan menghukum mereka. Waktu pekerjaan juga adalah sepanjang 14 jam sehari, dan hanya ada satu hari cuti sebulan. Menurut keterangan mangsa, terdapat kemudahan dan tempat hiburan di taman itu, tetapi tempat hiburan ini dikenakan bayaran, jadi semua gaji mereka dihabiskan di taman itu. Ada di antara mereka yang cuba melarikan diri, namun apabila ditemui, mereka akan dilayan dengan cara yang tidak berperikemanusiaan seperti dijemur sehari suntuk atau dipukul dan sebagainya yang menyebabkan keempat-empat mangsa tidak berani melarikan diri.

Salah seorang mangsa berkata, apabila mereka diatur oleh penyeludup manusia ke Bangkok, Thailand, mereka diaturkan ke Chiang Mai, lalu mereka diatur untuk menaiki kereta ke sempadan Thai-Myanmar, lalu menaiki bot untuk menyeludup ke Myanmar. Apabila mangsa menyedari ada sesuatu yang tidak kena pada ketika ini, tetapi segalanya sudah terlambat. Apabila mereka diseludup masuk ke salah sebuah taman di Myanmar untuk bekerja, ketua penipuan dari China itu akan mengaturkan asrama untuk mereka, dan kemudian mengagihkan mereka kira-kira RM1,250 untuk makanan. Telefon bimbit peribadi mereka turut dirampas. Nasib baik, salah seorang mangsa, Cik Lim, mengambil kesempatan untuk menghubungi Peguam Maxine Khoo sebaik sahaja dia mempunyai akses kepada telefon bimbitnya.

Kumpulan penipuan itu beroperasi dengan mencari mangsa melalui media sosial, dan menggunakan helah menipu untuk merangkap mangsa dan menipu wang mangsa tersebut. Sasaran kumpulan penipu ini adalah warga China di luar negara dan warga negara Eropah dan Amerika. Keempat-empat mangsa memilih untuk mendapatkan bantuan daripada peguam Maxine Khoo, kerana mereka tidak sampai hati untuk menipu mangsa-mangsa dan mengharapkan dengan bantuan peguam Maxine Khoo, mereka dapat pulang ke Malaysia dengan selamat. Nasib baik, berkat usaha peguam Maxine Khoo dan kerjasama agensi penguatkuasa undang-undang Myanmar, mereka telah selamat tiba di Malaysia pada 24 Jun 2022. Keempat-empat mangsa itu turut menyatakan kesanggupan mereka untuk menyertai MCA, dan turut menyatakan bahawa MCA adalah sebuah parti politik yang boleh berkhidmat kepada rakyat.

Selain itu, Peguam Maxine Khoo juga telah menerima temu bual di radio stesen AiFM mengenai isu ini.

Gambar bersama dengan mangsa-mangsa yang diselamatkan oleh Khoo

Laporan Media : Guang Ming DailyKwong Wah Yit Poh | China Press | Sin Chew Daily | Ai FM – Temu Ramah

Kes pencurian deposit bank

Peguam Maxine Khoo sering menyuarakan pandangannya mengenai isu semasa sepertikes mengenai wang pengguna dalam bank dicuri secara haram dalam pelbagai media Cina Malaysia.

Maxine Khoo menyatakan pendapatnya di Nanyang Siang Pau pada 5 Jun 2022 dan berkata insiden kehilangan wang daripada akaun tetap bank tanpa sebab baru-baru ini menjadi semakin serius, termasuk aduan baru-baru ini oleh seorang wanita Cina di Ipoh. bahawa RM18,000 dalam akaun tetap bank telah hilang. Oleh itu, Peguam Maxine menggesa kerajaan, Bank Negara Malaysia dan unit berkaitan untuk memberi perhatian tentang isu yang serius ini.

Sebagai balasan kepada amalan semasa bank yang tidak mengeluarkan resit untuk akaun bank tetap peribadi, Maxine Khoo bertanya sama ada kaedah lama boleh digunakan untuk menutup perbankan Internet untuk mengelakkan risiko yang wujud dalam Internet, tetapi diberitahu oleh kakitangan bank bahawa ia tidak mungkin.

“Kakitangan bank juga memaklumkan selagi akaun tetap itu atas nama individu, bank tidak akan memberikan sebarang resit, sebaliknya beroperasi melalui sistem rangkaian bank. Bagaimanapun, sekiranya akaun tetap itu ditandatangani bersama (“joint account”), bank akan berikan resit.

Maxine Khoo dalam berita juga berkata, ramai mangsa telah mengadu kepada bank dan melaporkan kes itu kepada polis mengikut prosedur, namun disebabkan mustahil untuk mengetahui sama ada ia bermasalah dengan sistem perbankan atau telefon bimbit mangsa telah digodam, akhirnya penipu tidak dapat dikesan dan wang yang hilang juga tidak dapat dipulangkan.

Beliau dalam berita juga berkata bahawa deposit bank rakyat sering dicuri harus dipandang serius dan Bank Negara, polis dan unit lain yang berkaitan harus bertindak dengan segera dan menjalankan siasatan menyeluruh, bukannya membiarkan masalah terus berlaku, menyebabkan semua orang hilang keyakinan dalam sistem perbankan negara kita

Laporan Media : Nan Yang Siang Pau 

Isu undang-undang anti-lompat parti dan “recall election”

Sejak pertumbangan kerajaan Pakatan Harapan pada tahun 2020, rakyat Malaysia secara beransur-ansur berasa kecewa dengan sistem demokrasi negara. Bagi mengelakan insiden Sheraton daripada berulang, ia merupakan keperluan Parlimen Malaysia untuk menggubal undang-undang anti-lompat atau undang-undang “Recall Election” dalam Perlembagaan Malaysia.

Pada 23 Mac 2022, peguam Maxine Khoo telah menyatakan dalam Oriental Daily bahawa undang-undang anti-lompat parti atau undang-undang “Recall Election” perlu dicadangkan sebelum berakhirnya sidang parlimen dewan rakyat musim ini untuk memulihkan keyakinan rakyat terhadap sistem demokrasi negara.

Peguam Maxine Khoo dalam laporan berita juga menegaskan bahawa jika parti politik mempunyai banyak katak politik semasa tempoh pemerintahannya, dalam keadaan yang amat tidak stabil, maka gabungan parti mesti tidak dapat menjadi kerajaan yang dapat berfungsi dengan baik dalam lima tahun pentadbirannya, kerana terdapat terlalu banyak ketidakpastian dalam pertengahan pemerintahan, dan tadbir urus tidak dapat mencapai kesannya sama sekali. Di samping itu, beliau juga menegaskan bahawa “undang-undang anti-lompat parti bukanlah undang-undang baharu di Malaysia. Pelbagai negeri seperti Kelantan, Sabah, Sarawak dan Pulau Pinang telah menyemak semula perlembagaan negeri mereka untuk menggubal undang-undang anti-lompat parti.”

Beliau juga menegaskan, “Walau bagaimanapun, pada 1991, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bahawa undang-undang anti-lompat parti Kelantan adalah tidak berperlembagaan kerana ia melanggar Perkara 1(c) Bab 10 Perlembagaan (melindungi kebebasan rakyat berpersatuan); Atau undang-undang “Recall Election” mesti meminda Perkara 10 1(c) Perlembagaan Persekutuan dan mesti mendapatkan kelulusan dua pertiga dalam Parlimen, tetapi kerajaan harus secara aktif menangani isu itu.

Oleh itu, Peguam Maxine Khoo dalam berita berkata, sama ada undang-undang anti-lompat parti atau undang-undang “Recall Election”, ahli parlimen, parti pemerintah dan pembangkang telah mencapai kata sepakat mengenai anti-lompat parti, yang juga merupakan harapan semua pengundi di seluruh negara. Oleh itu, kerajaan harus mengemukakan undang-undang anti-lompat parti atau undang-undang mengenai “Recall Election” ke Parlimen secepat mungkin sebelum pilihan raya umum akan datang, bagi mengelakkan ahli politik daripada memanipulasi pendapat umum dan menjejaskan proses demokrasi negara.

Selain itu, peguam Maxine Khoo juga menerima temu bual radio di stesen radio 988 mengenai topik ini.

Laporan Media : Oriental Daily 

Isu pembersihan kawasan Perindustrian USJ 1 Subang Jaya selepas banjir

Pada 22 Mac 2022, Maxine Khoo telah pergi meninjau keadaan selepas menerima aduan daripada seorang ahli perniagaan di Zon Perindustrian USJ 1. Ahli perniagaan Encik Phoon berkata syarikatnya mengalami kerugian kira-kira RM 1 juta pada Disember 2021 disebabkan hujan lebat yang berterusan dan menyebabkan banjir melanda di Kawasan Perindustrian USJ. Pada Mac 2022 pula banjir melanda semula ke kawasan tersebut telah menyebabkan Encik Phoon mengalami kerugian kira-kira RM300,000. Laporan berita itu juga telah menunjukkan bahawa Encik Phoon mengeluh bahawa malang tidak berbau dan ekonomi terjejas teruk oleh disebabkan oleh Covid-19, dan bukan mudah bagi perniagaan untuk bertahan daripada ekonomi yang merosot, dan dua banjir besar bukan sahaja memusnahkan inventorinya, dan secara tidak langsung menyebabkan pesanan syarikat ditamatkan, menjadikan keadaan lagi teruk.

Peguam Maxine Khoo meninjau tempat kejadian dan mendapati pokok-pokok di seberang sungai itu digantung tinggi sampah akibat banjir, dan tidak dibersihkan selepas bencana itu.

Jalan raya yang dilandani banjir di kawasan perindustrian tidak dibersihkan selepas banjir
 

Peguam Maxine Khoo, ditemani Encik Phoon, telah meninjau Kawasan Perindustrian USJ 1. Encik Phoon berkata bahawa dia mengalami dua banjir besar dalam tempoh tiga bulan, menyebabkan perniagaan di kawasan itu berpindah keluar dari kawasan itu dan mencari rezeki alternatif di tempat lain. Encik Phoon mengeluarkan kebimbangannya bahawa masalah banjir kilat di Selangor masih belum selesai, dan beliau berharap pihak berkenaan dapat menyelesaikan masalah banjir kilat ini secepat mungkin.

Pada jam 3:00 petang, kebanyakan kedai masih berkunci, sangat sunyi, dan kebanyakan kedai juga mula bergerak keluar dari kawasan perindustrian ini untuk mengelak daripada diganggu banjir lagi.
 

Peguam Maxine Khoo menegaskan bahawa kawasan perindustrian mempunyai kolam kawalan banjir di belakang seksyen USJ 1/14 sebelum ini, jadi walaupun hujan lebat, hanya kawasan berhampiran kolam kawalan banjir yang akan mempunyai air terkumpul, dan kawasan perindustrian tidak akan menghadapi masalah banjir. Bagaimanapun, selepas kolam kawalan banjir dibina, Kawasan Perindustrian USJ 1 mula menghadapi masalah banjir kilat yang kerap, namun keadaan ketika itu masih tidak serius.

Sampah yang ditinggalkan di tepi jalan disebabkan oleh banjir, tidak dibersihkan selepas bencana itu

 

Pokok-pokok di seberang sungai terdapat sampah yang bergantungan tinggi atas pokok, dan tidak dibersihkan selepas bencana itu.

 

Peguam Maxine Khoo juga berkata dalam laporan itu bahawa jika keadaan terus merosot, pembinaan kolam kawalan banjir adalah salah satu penyelesaian kepada masalah ini. Walaupun sudah beberapa minggu banjir, jalan raya masih dipenuhi sampah sarap, dan masih terdapat kesan kelodak banjir di tepi jalan, dan ketika ini, pasir dan debu berkepul-kepul apabila kereta dipandu lalu. Melihat ke arah hutan yang jauh dari seberang sungai, juga boleh melihat sampah yang tergantung tinggi di atas pokok akibat banjir. Peguam Maxine Khoo juga berkata beliau akan membantu perniagaan setempat melaporkan kebimbangan mereka kepada pihak berkuasa yang berkaitan. Beliau berharap pihak berkenaan dapat membantu perniagaan tempatan secepat mungkin, dan pada masa yang sama menyeru pasukan sukarelawan pergi ke kawasan setempat untuk membantu membersihkan kawasan tersebut selepas banjir.

Laporan Media : China Press  | Sin Chew Daily

Isu Parlimen Malaysia meluluskan pindaan kepada Undang-Undang Pekerjaan

Kementerian Sumber Manusia Malaysia meluluskan Rang Akta Kerja (Pindaan) 2021 pada 21 Mac 2022, dan mencadangkan untuk memasukkan perlindungan berkaitan yang diberikan kepada pekerja dengan bekerja dari rumah ke dalam pindaan tersebut. Cadangan pindaan melibatkan 46 fasal, termasuk 28 fasal yang dipinda dan 10 klausa baharu dan 6 klausa dimansuhkan

Dalam laporan oleh Oriental Daily pada 25 Mac 2022, Peguam Maxine Khoo memberikan pandangannya mengenai kelulusan Pindaan Akta Kerja oleh Parlimen. Menurut laporan berita, Parlimen Malaysia meluluskan bacaan ketiga Akta Kerja (Pindaan) 2021 pada 21 Mac, meningkatkan cuti bersalin berbayar untuk wanita daripada 90 hari sekarang kepada 98 hari, dan lelaki menikmati 7 hari cuti paterniti berbayar, tetapi Peguam Maxine Khoo berkata, ini adalah tidak sesuai untuk setiap perniagaan dan menggesa kerajaan agar menyemak semula Seksyen 44.

Menurut laporan berita, beliau telah menerima banyak pertanyaan mengenai subjek cuti bersalin selama 98 hari. Peguam Maxine Khoo juga menegaskan bahawa Rang Undang-undang Kerja (Pindaan) 2021 meluluskan bacaan kali ketiga di Dewan Rakyat, meningkatkan cuti bergaji wanita daripada 90 hari kepada 98 hari, dan lelaki boleh menikmati 7 hari cuti bersalin bergaji, rang undang-undang ini mungkin tidak sesuai digunakan dalam setiap perniagaan.

Selain itu, beliau turut menyatakan pendapatnya, “Pindaan (Jadual Pertama), salah satu definisi pekerja ialah seseorang yang telah menandatangani kontrak perkhidmatan dengan majikan. Mengikut kontrak, gaji adalah tidak melebihi RM2,000 sebulan.”

“Apabila pekerja melebihi RM2,000, pekerja itu tidak akan layak mendapat 98 hari cuti bersalin bagi wanita dan 7 hari cuti bersalin bergaji bagi lelaki.”

Beliau berkata seksyen asal 44A Akta Kerja 1955 menyatakan bahawa “cuti bersalin terpakai kepada semua pekerja wanita tanpa mengira gaji”, tetapi pindaan itu menghapuskan klausa ini, yang bermaksud bahawa apabila gaji pekerja wanita melebihi RM2,000, pekerja tidak akan berhak mendapat cuti bersalin 98 hari untuk wanita.

Peguam Maxine Khoo juga menyebut dalam laporan berita itu bahawa jika pekerja lelaki ingin menikmati 7 hari cuti bersalin bergaji, mereka mesti memenuhi syarat berikut: Pertama, cuti bersalin bergaji 7 hari terhad kepada kehamilan pertama hingga kelima; ketiga Kedua, Pekerja lelaki mestilah telah bekerja di syarikat yang sama tidak kurang daripada 12 bulan; Ketiga, pekerja lelaki hendaklah memberitahu majikan 30 hari sebelum tarikh tamat tempoh isterinya atau memberitahu majikan secepat mungkin selepas isteri bersalin.

Selain itu, Peguam Maxine Khoo juga menyatakan bahawa dalam Akta Kerja (Pindaan) 2021, terdapat artikel 41A baharu yang menyatakan bahawa “Apabila pekerja wanita hamil, atau mengalami penyakit akibat kehamilan, majikan tidak boleh memecatnya, melainkan jika pekerja wanita dengan sengaja melanggar syarat kontrak pekerjaan, atau majikan menutup perniagaan.

Dalam laporan berita, beliau menyatakan bahawa peruntukan baharu ini dapat melindungi wanita hamil. Pada masa sama, beliau turut mengessa kepada kerajaan supaya meneliti semula pemansuhan Perkara 44A Akta Kerja, kerana pemansuhan peruntukan ini akan menyebabkan pindaan itu tidak dapat mencapai kesan sebenar.

Disebabkan isu ini melibatkan pelbagai aspek yang mempengaruhi pekerja di seluruh Malaysia, isu ini juga telah dilaporkan oleh Sin Chew Daily, Oriental Daily dan Kwong Wah Yit Poh.

Laporan Media : Sin Chew Daily | Oriental Daily | Kwong Wah Yit Poh.

Isu “Timah”

Menurut laporan Nanyang Siang Pau pada 30 Oktober 2021, Maxine Khoo telah memberikan pandangan beliau dalam isu Ahli Parlimen PKR yang telah dituduh mempolitikkan jenama wiski yang memenangi anugerah antarabangsa yang bernama Timah dan telah memutarbelitkannya fakta tersebut.

Peguam Maxine Khoo, mantan Presiden Biro Penerangan Pemuda MCA Subang telah menegaskan bahawa tafsiran Timah dalam mana-mana kamus Melayu yang bermaksud lombong bijih timah, dan tidak pernah dikaitkan dengan mana-mana wanita Melayu. Nama jenama wiski ini tiba-tiba mendapat pelbagai tafsiran, malah ia difitnah dengan niat jahat oleh ahli politik untuk menyindir wanita Melayu dan sensitiviti agama.

Peguam Maxine Khoo juga bertanya balik mengenai topik ini, jika mengikut logik ahli-ahli yang disebutkan di atas, banyak jenama yang menggunakan nama peribadi di pasaran hari ini perlu ditukar nama? Adakah pengguna tidak dibenarkan menggunakan kacip fatimah dan Tongkat ali, jika tidak semua orang memakan Fatimah dan Ali, dan ia tidak menghormati mereka?

Dalam laporan berita tersebut, beliau berkata bahawa Malaysia mempunyai imej yang baik tentang sistem sekular integrasi pelbagai etnik, budaya dan agamanya di pentas antarabangsa, dan ia juga telah menikmati hasil daripada banyak perusahaan pelaburan asing selama ini. Oleh itu, beliau berharap ahli-ahli Parlimen akan berusaha untuk menggunakan sistem politik demokrasi secara berterusan untuk menggalakkan pembaharuan dan kemajuan negara, supaya rakyat semua kumpulan etnik akan terus menikmati masa depan yang harmoni dan sejahtera. 

Laporan Media : Nan Yang Siang Pau

Keratan Akhbar & Siaran Media

Isu berkenaan penyelamatan mangsa yang diperdagang ke Thailand (22.10.2022, 23.10.2022) 

 
Sin Chew Daily (22.10.2022)
 
Sin Chew Daily (22.10.2022)
China Press (23.10.2022)

Laporan Media : China PressSee Hua Daily NewsOriental DailySin Chew DailyKwong Wah Yit Poh

isu hak penjagaan anak pengadu (19.10.2022, 20.10.2022) 

China Press (19.10.2022)
Sin Chew Daily (20.10.2022)

Laporan Media : Kwong Wah Yit Poh | China Press | Sin Chew Daily

CERAMAH “TOWNHALL” BERSAMA ISHAM JALIL (19.09.2022, 21.09.2022, 22.09.2022)

Sin Chew Daily (22.09.2022)
 
Oriental Daily (21.09.2022)
 

Laporan Media : The Malaysian InsightThe Star | FREE MALAYSIA TODAY | MYKMU.NET | MSNMalaysiaKini | Oriental Daily

1) Isu Pencurian wang dalam E-Wallet (15.09.2022)

 

Laporan Media : Shi Hua Daily | Nan Yang Siang Pau | Kwong Wah Yit PohSin Chew Daily

2) SESI TOWNHALL BERSAMA ISHAM JALIL (14.09.2022 & 16.09.2022)

 

Laporan Media: Sin Chew Daily

3) ISU PENIPUAN “ONLINE SCAM” (12.09.2022 & 13.09.2022)

Laporan Media: Kwong Wah Yit Poh | Oriental Daily | China Press | Sin Chew Daily

4) ISU Nombor telefon digodam untuk tujuan scam (07.09.2022 & 08.09.2022)

 

 

Laporan Media: China Press | Sin Chew Daily

5) Pelancaran Pusat Perkhidmatan Masyarakat Atas Talian (05.08.2022 & 06.08.2022)

 

Laporan Media: Nan Yang Siang Pau | Sin Chew Daily

6) Penyertaan aktiviti bersama MCA YOUTH (31.07.2022 & 01.08.2022)

7) Penyumbangan barangan & makanan kepada rumah orang tua bersama MCA YOUTH (13.07.2022)

8) Penyelamatan 4 orang warga malaysia yang diseludup ke myanmar (27.06.2022)

 

 

Laporan Media: Guang Ming Daily | China Press | Kwong Wah Yit Poh | Sin Chew Daily

9) Aktiviti Senaman bersama warga Subang Jaya (19.06.2022)

10) ISU BERKENAAN KES PENCURIAN WANG (05.06.2022)

 
 

Laporan Media: Nan Yang Siang Pau

11) Peguam Maxine meninjau ke Pasar SS15 untuk mengenali situasi kenaikan harga barangan akibat inflasi (31.05.2022)

12) Peguam Maxine dan ong sin teong melaporkan polis di balai polis USJ 8 untuk menyelamatkan Rakyat Malaysia yang diperdagangkan ke luar negara  (18.05.2022)

Laporan Media: Kwong Wah Yit Poh

13) penyumbangan barangan dan makanan ke pertubuhan kebajikan orang tua yi xing  (08.05.2022)

14) peguam maxine bantu orang tua dalam permohonan kad pengenalan biru (10.04.2022)

15) peguam maxine membantu warga subang jaya yang mengadu pokok yang terlalu tinggi dan membahayakan orang lalu lintas (01.04.2022)

16) Peguam Maxine memberi pandangan beliau terhadap Akta Pekerjaan (Pindaan) (25.03.2022)

 

Laporan Media: Oriental DailySin Chew DailyKwong Wah Yit Poh

 

17) Peguam Maxine berharap kerajaan dapat menggubal akta anti lompat parti (23.03.2022) + Temu Ramah 988 fm tentang isu ini

Laporan Media: Oriental Daily988 FM Temu Ramah 

 

18)Isu pembersihan kawasan Perindustrian USJ 1 Subang Jaya selepas banjir (21.03.2022)

 

Laporan Media: China PressSin Chew Daily

19)Kunjungan Berhormat ke  Pejabat Kebajikan Masyarakat Cawangan Subang Jaya

20)meninjau ke dewan di subang jaya ss15 yang digunakan sebagai pusat vaksinasi (27.01.2022)

21)membantu penduduk subang jaya yang mengadu tentang masalah jalan raya (06.06.2022)

22)menyertai pertandingan video anti-scam yang dianjurkan oleh mca youth (10.06.2022)

 

 

VIDEO

HUBUNGI KAMI

Sesiapa yang ingin mengadu, bertanya, mendapatkan bantuan atau menyertai PEMUDA MCA SUBANG boleh menghubungi kami melalui telefon, e-mel atau dengan mengisi borang di bawah dan kami akan melakukan yang terbaik untuk membantu anda!

HUBUNGI PEMUDA MCA SUBANG

Pusat Khidmat Masyarakat Atas Talian

  Pertanyaan

  Name

  Emel

  Nombor Telefon

  Tajuk

  Mesej

  error: Content is protected !!
  MCA Youth Subang Online Service Centre, is ready to help! 马青梳邦区团线上服务中心,请问有什么需要帮助吗? Pusat Khidmat Masyarakat Atas Talian PEMUDA MCA Subang, apakah yang boleh kami bantu?
  //
  Online Service Centre | 线上服务中心 | Pusat Khidmat Masyarakat Atas Talian
  Need MCA help? 需要马华帮助?