Peguam Maxine melawat Pasar SS15 untuk memahami situasi harga barangan semasa

Kenyataan Media: Peguam Maxine melawat Pasar SS15 untuk memahami situasi harga barangan semasa

Maxine Khoo, Pengerusi Biro Penerangan Pemuda MCA Subang, bersama dengan Pengerusi Biro Pengaduan dan Perkhidmatan Awam Pemuda MCA Subang, Ong Sin Teong dan ahli Pemuda MCA, telah melawat ke Pasar SS15 .Disebabkan oleh inflasi, kehidupan rakyat semakin sukar, jadi mereka mengambil keputusan untuk pergi ke pasar untuk memahami situasi harga barangan semasa.

Salah seorang penjaja Melayu yang menjual ayam memberitahu Peguam Maxine bahawa bekalan ayam semakin berkurangan, dan saiz ayam semakin mengecil sehingga menyukarkan perniagaannya. Beliau berharap kerajaan dapat membantu penternak ayam menyelesaikan masalah bekalan dan harga ayam. Peguam Maxine turut bertanya kepada penduduk berhampiran dan mereka juga percaya barangan di pasaran terutama bahan-bahan seperti tepung, minyak masak dan ayam, pun menghadapi kenaikan harga atau kehabisan stok. Ini akan menyebabkan kos sara hidup yang tinggi bagi setiap isi rumah dan menambah beban rakyat.

Peguam Maxine percaya kerajaan perlu mengetahui punca kekurangan bekalan ayam dalam jangka pendek dan menggalakkan pembangunan pertanian tempatan. Ini dapat mengurangkan kebergantungan negara kita kepada import makanan di samping meningkatkan peluang pekerjaan. Subsidi makanan kerajaan hanyalah rancangan jangka pendek. Dalam jangka masa panjang, kita masih perlu bergantung kepada pengeluaran makanan kita sendiri. Mengenai tepung yang turut berdepan isu kenaikan harga, Peguam Maxine menggesa orang ramai membezakan antara harga subsidi dan bukan subsidi. Memandangkan Majlis Tindakan Sara Hidup Negara (NACCOL) tidak dapat mengawal harga barangan tidak bersubsidi, jika sesiapa mendapati harga barangan telah melambung tinggi, mereka boleh menghubungi pihak berkuasa yang berkenaan untuk melaporkan isu penetapan harga agar pihak berkuasa berkenaan dapatmengambil tindakan.

Terima kasih.

Setiausaha Cawangan MCA MAJU

31/05/2022

Gambar melawat ke pasar ss15

Peguam Maxine (Tengah), Encik Ong Sin Teong (Kanan)

VIDEO

HUBUNGI KAMI

Sesiapa yang ingin mengadu, bertanya, mendapatkan bantuan atau menyertai PEMUDA MCA SUBANG boleh menghubungi kami melalui telefon, e-mel atau dengan mengisi borang di bawah dan kami akan melakukan yang terbaik untuk membantu anda!

HUBUNGI PEMUDA MCA SUBANG

Pusat Khidmat Masyarakat Atas Talian

  Pertanyaan

  Name

  Emel

  Nombor Telefon

  Tajuk

  Mesej

  error: Content is protected !!
  MCA Youth Subang Online Service Centre, is ready to help! 马青梳邦区团线上服务中心,请问有什么需要帮助吗? Pusat Khidmat Masyarakat Atas Talian PEMUDA MCA Subang, apakah yang boleh kami bantu?
  //
  Online Service Centre | 线上服务中心 | Pusat Khidmat Masyarakat Atas Talian
  Need MCA help? 需要马华帮助?