Kes Pencurian Deposit Bank

Kenyataan Media:Kes Pencurian Deposit Bank

Sejak kebelakangan ini, insiden kehilangan wang daripada akaun deposit bank tanpa sebab menjadi semakin serius terutama insiden kehilangan RM18,000 daripada akaun deposit Bank wanita Cina Ipoh baru-baru ini, telah menyebabkan Peguam Maxine menggesa kerajaan, Bank Negara dan pihak berkuasa berkaitan untuk memberi perhatian kepada isu ini. Disebabkan isu ini, Peguam Maxine, Naib Ketua Cawangan Maju telah pergi ke bank untuk mengetahui lebih lanjut mengenai isu ini.

Kini, bank tidak lagi memberikan resit kepada akaun simpanan tetap peribadi seperti sebelum ini, tetapi hanya membuka akaun dalam sistem dalam talian bank berkenaan supaya pengguna bank boleh menyemak maklumat akaun tetap mereka di Internet. Pengguna bank bukan sahaja boleh bertanya tentang maklumat akaun tetap mereka pada sistem dalam talian bank berkenaan, tetapi juga mendeposit dan mengeluarkan wang ke akaun tetap melalui sistem dalam talian bank berkenaan. Peguam Maxine bertanya sama ada bank boleh menutup akaun tetap yang berkaitan di Internet dan meminta bank mengeluarkan resit untuk akaun tetap itu, dan memilih untuk pergi ke bank untuk menjalankan transaksi bagi mengelakkan risiko yang wujud dalam rangkaian. Kakitangan bank memberitahu Peguam Maxine bahawa ia tidak mungkin pada masa ini. Kakitangan bank memberitahu Peguam Maxine bahawa selagi akaun tetap adalah atas nama individu, bank tidak akan memberikan sebarang resit, tetapi hanya membuka akaun dalam sistem rangkaian bank. Kakitangan bank memberitahu Peguam Maxine bahawa bank hanya akan mengeluarkan resit dan membenarkan pelanggan menjalankan transaksi jika terdapat akaun deposit tetap nama bersama.

Peguam Maxine juga berkata, ramai mangsa dalam isu ini telah mengadu kepada pihak bank dan melaporkan kes itu kepada polis mengikut prosedur, namun kerana mustahil untuk mengetahui sama ada ia bermasalah dengan sistem perbankan atau telefon bimbit mangsa telah digodam, wang yang kehilangan bagi mangsa tidak dapat dikesan langsung.

Peguam Maxine berkata bahawa deposit bank rakyat sering dicuri, oleh itu Bank Negara, polis dan pihak berkuasa berkaitan harus bertindak balas secara aktif dan menjalankan siasatan menyeluruh, agar orang ramai tidak akan kehilangan keyakinan terhadap sistem perbankan negara kita. Peguam Maxine juga berkata bahawa beliau akan bersama dengan pasukan untuk membantu mangsa dalam kes sebegini. Sekiranya anda memerlukan bantuan, sila hubungi pasukan Peguam Maxine di 011-54114789.

Setiausaha Cawangan Maju 

05/06/2022

Link Media:(Tekan Link untuk baca)

Nan Yang Siang Pau 

VIDEO

HUBUNGI KAMI

Sesiapa yang ingin mengadu, bertanya, mendapatkan bantuan atau menyertai PEMUDA MCA SUBANG boleh menghubungi kami melalui telefon, e-mel atau dengan mengisi borang di bawah dan kami akan melakukan yang terbaik untuk membantu anda!

HUBUNGI PEMUDA MCA SUBANG

Pusat Khidmat Masyarakat Atas Talian

  Pertanyaan

  Name

  Emel

  Nombor Telefon

  Tajuk

  Mesej

  error: Content is protected !!
  MCA Youth Subang Online Service Centre, is ready to help! 马青梳邦区团线上服务中心,请问有什么需要帮助吗? Pusat Khidmat Masyarakat Atas Talian PEMUDA MCA Subang, apakah yang boleh kami bantu?
  //
  Online Service Centre | 线上服务中心 | Pusat Khidmat Masyarakat Atas Talian
  Need MCA help? 需要马华帮助?